Tucz brojlerów indyczych

Pod pojęciem brojler w produkcji indyków należy rozumieć młode ptaki przeznaczone na rzeź. Wychowuje się je podobnie jak kurczęta w pomieszczeniach bez wybiegów, żywionych wyłącznie mieszankami pełnoporcjowymi, do wieku średnio indyczki 16 tyg a indory do 20 tyg życia. Indyki w pierwszych tygodniach życia charakteryzują się znacznie większą wrażliwością od kurcząt a śmiertelność ich jest większa.

Żywienie indyków rzeźnych jest oparte o mieszanki pełnoporcjowe dostosowane do wieku i typu ptaków. Mieszalnie pasz oferują oddzielne mieszanki przeznaczone dla samic i samców, uwzględniające potrzeby ptaków i opłacalność produkcji. W produkcji indyków rzeźnych zaleca się zastosowanie krótkiego okresu ograniczonego żywienia w pierwszych 2-4 tygodniach życia, które nie mają wpływu na końcowa masę ciała ptaków a poprawia ich umięśnienie oraz zmniejsza ilość wystąpienia wad nóg i ogranicza śmiertelność indorów w skutek pękania aorty.

źródło “Chów Drobiu” Wydawnictwo SGGW, www.hodowle.eu